Har under några dagar bussats runt av brittiska utriksministeriet för att spana in OS-förberedelserna i östra London. Anledningen var så klart att den officiella nedräkningen nu börjat: bara 500 dagar kvar. I går avtäcktes den officiella klockan på Trafalgar Square. I dag avslutades kalaset med fyrverkerier och snittar i BT-tornet i centrala London.

För mig som bor två stationer från OS-parken är det inte utan att man dras med av entusiasmen. Britterna har sin  vana trogen lyckats hitta sitt eget sätt att ta sig an utmaningen. De hoppas nu skapa en ny standard för hur jätteevent som det här kommer att anordnas i framtiden. Mer om detta senare.

För tillfället är den största utmaningen att få tag i en biljett. Av de totalt 8,8 miljoner biljetterna fördelas bara en liten del till omvärlden, resten ska i teorin gå till britterna. Men eftersom Storbritannien är ett EU-land vore det såklart diskriminering om inte även andra EU-medborgare hade rätt att registrera sitt intresse. Kampen om biljetterna är således öppen även för svenskar, som tävlar på samma villkor som britterna.

För att vara med i lotteriet måste man först registrera sig på London 2012:s hemsida. Sedan har man till midnatt den 26:e april på sig för att fylla i sina val. Minst är chansen till en biljett självklart till de stora evenemangen.  Hälften av de 80 000 platserna på invigningen går till VIP-gäster; typ sponsorer och kungligheter. Britterna lär också vara extra intresserade av segling, cykling, rodd och en rad andra sporter som utförs sittande och där britterna generellt presterar bra. Därför kan det vara bra att satsa sina kort på någon obskyr kvartsfinal för att öka sina chanser.

För svenskar som inte vet vad de ska välja kan det vara värt att gå efter läge. Beachvolleybollen spelas till exempel på planen utanför Buckingham Palace och Downing Street. Andra tävlingar hålls i Greenwish, rodden i Eton, osv. Tidningarna har ställt samman en rad guider, här är ett exempel: http://korta.nu/t5bsw

Annonser