Inom kort väntas åtal väckas mot två svensk-somalier misstänkta för stämpling till terroristbrott. Under sommaren började Al Shabaab, den organisation de ska ha haft samröre med, att attackera internationella mål. Nu utreder Säpo konsekvenserna av den svenska terrorist-turismen till Afrikas horn.

 

Eastleigh är en fattig stadsdel i Somalias närmaste granne Kenyas huvudstad Nairobi, som huserar världens kanske största somaliska diaspora, och mängder av Al Shabaab-supportrar. FOTO: Hanna Sistek

 

RINKEBY/ANGERED/ROSENGÅRD/NAIROBI: Det är tidigt på morgonen den 22 juni när den Nationella insatsstyrkan svänger in till Rinkeby. De är här för att gripa en 26-åring på sannolika skäl misstänkt för stämpling till terroristbrott. Det betyder att han själv beslutat sig för – eller försökt förmå någon annan – att utföra ett attentat, i detta fall i Somalia.

En dryg månad tidigare gjordes ett gripande i Göteborg under samma brottsrubricering. Fallen har en koppling till varandra. I Göteborg handlade det om en 22-åring. Han hade bara hunnit vara hemma i ett par månader när polisen knackade på dörren. I mars återvände han från Somalia, dit han rest sommaren 2009 med sin 16-åriga flickvän och deras lilla dotter. Vad paret gjort där är oklart.

Enligt en av GT:s källor ska 22-åringen i ett telefonsamtal till sin mamma ha berättat att han krigade för Al Shabaab. Senare skulle han ha sagt sig vara lurad av organisationen, men inte kunna ta sig ur situationen.

– Jag vet inte hur de lyckades komma hem igen, ska GT:s källa, en kvinnlig vän till familjen ha sagt, och tillagt:
– De (Al Shabaab, reds anm.) dödar dig om du försöker rymma. Kanske hade de gett honom en uppgift i Sverige?

Sedan 2006 har ett 20-tal svenska medborgare rest ned till Somalia för att delta träning kopplad till terrorism, eller olagliga våldshandlingar. En handfull har dött. Fenomenet är inte nytt, berättar Säpos kontraterrorismanalytiker Malena Rembe och Martin Risinggård när vi träffas i det bunkerliknande konferensrummet i polishuset på Kungsholmen. Folk har rest från Sverige till konfliktområden i decennier; Balkan, Afghanistan, Irak. Men aldrig så här många.

Läs hela artikeln på tidskriften Fokus hemsida (publicerad 8 oktober 2010)

Annonser