CHARTRES Chartres ligger mitt ute på en av de enorma slätterna söder om Paris.

När man närmar sig staden norrifrån, ser man katedralen på mer än en mils avstånd.

Denna morgon är den belyst av ett starkt solljus, som får den att framstå som en hägring. En tysk turistbuss har stannat vid vägkanten och passagerarna har stigit ut för att ta bilder av den märkliga synen.

Katedralen i Chartres är verkligen imponerande. Den är större och rikare utsmyckad än de flesta andra. De mångfärgade votivfönstren saknar motstycke.

Men det mest intressanta är ändå labyrinten i mitten av den väldiga kyrkgången. Denna labyrint är inristad i stengolvet, den är cirkelrund och har en diameter av 13 meter.

Under Medeltiden lär det inte ha varit helt ovanligt med labyrinter i kyrkorna. Men sedan dess har de allra flesta blivit utplånade.

Därför är labyrinten i Chartres numera att betrakta som unik. Desto mer märkligt att den inte är omnämnd med ett ord i den officiella skrift, som finns tillgänglig på många språk i butiken invid entrén.

Förmodligen är det så att labyrinten förknippas med mystiska medeltida riter, som inte längre är förenliga med den rätta läran.

Men det kan också finnas en annan förklaring.

Denna dag, och förmodligen också alla andra, är det många av kyrkobesökarna som ägnar sig åt att cirkla runt i labyrinten. För en del av dem kanske det handlar om någon slags religiös ritualhandling, där labyrinten representerar livet med alla dess irrgångar. Men de flesta ger mest intryck av att ha funnit en roande sysselsättning. Och det kan ju ändå inte vara meningen – att man ska hålla på med sådant i kyrkan.

Annonser