NICOSIA. Spionhärvan i USA har förgreningar ända till Cypern. En elfte medlem i spionringen greps i tisdags när han försökte lämna landet. Men en domstol släppte mannen mot borgen varpå han genast försvann.

Christopher Robert Metsos, 54, med kanadensiskt pass, hade kommit till Cypern på semester en dryg vecka tidigare. Troligen försökte han lämna landet när han hörde om arresteringarna av de tio som misstänkts ha spionerat för Ryssland i USA. När han väntade på sitt plan till Ungern grep polisen honom sedan han efterlysts av Interpol för spioneri och penningtvätt.

Till Metsos lycka beslutade domaren när fallet kom till domstolen i Larnaka senare på dagen att Metsos skulle släppas mot en borgen på drygt 260 000 kronor i väntan på att domstolen skulle behandla fallet inom 30 dagar. Beslutet togs trots att polisen varnade för att risken var stor att han skulle fly. Hans pass beslagtogs samtidigt och Metsos tillsades att anmäla sig på polisstationen varje dag.

Det gick fort. Han kom aldrig till polisstationen nästa dag och en efterlysning gick ut. Men då hade han troligen redan lämnat landet, trots myndigheternas hopp om att han skulle finnas kvar. En spion har säkert mer än ett pass. Om han inte har det kan hans organisation säkert snabbt ordna ett annat. Och om det inte går finns det andra möjligheter att lämna ön Cypern till exempel med en båt eller från den av Turkiet ockuperade norra sidan, som inte har några utlämningsavtal med några länder. Därifrån går förutom flyg till Turkiet färjor till såväl Turkiet som Libanon och Syrien.

Det hela är mycket pinsamt för Cypern som fått höra ett och annat från den amerikanske ambassadören. Utländsk press har spekulerat i att regimen hjälpt honom att försvinna för att behålla sina goda kontakter med Ryssland. Cypern är ett centrum för penningplaceringar där. Dessutom bor cirka 50 000 ryssar på Cypern av vilka många är mycket rika.

Men myndigheterna förnekar att de har något med frisläppandet att göra och hävdar att landets domstolar är oberoende. Tidigare har för övrigt en man som skulle utlämnas till Ryssland försvunnit på likande sätt.

Metsos är misstänkt för att att ha skött betalningarna till de andra i spiongruppen. Han sägs ha grävt ned pengar i ett obebyggt område i New York som två år senare grävdes upp av andra i gruppen som rest dit från Seattle.

Det är inte första gången Cypern figurerar i spionsammanhang. Ön har varit känd för att vara ett nav för spioner i Mellanöstern, USA och Ryssland. USA:s och Rysslands stroa ambassader i detta lilla land med färre än en miljon invånare är ett tecken på detta. Storbritannien har fortfarande en radaranläggning i Troodosbergen varifrån det tidigare Östeuropa och Mellanöstern kan övervakas.

Bland kända spioner som varit här hör Kim Philby och Nicolai Ranov. Philby som var en högt uppsatt medarbetare i den brittiska underättelsetjänsten opererade från Cypern 1951. Det påstås att han då skapade flera av sina bästa kontakter. Philby var som bekant dubbelspion och avföll till Sovjetunionen.

Eva Boss

Annonser