Det råder sorg i dag på Gazaremsan. Överoptimistiskt hade gazaborna förberett firandet av båtarna som skulle byta blockaden. I stället blev ett antal av deltagarna i Gazaflottiljen dödade.

Hur många som dog är fortfarande oklart. Israel säger nio andra minst tio. Men det verkar lyckligtvis inte vara så många som man trodde i går, då de sades att 18 dödats och 80 skadats.

_ Ingen arbetar i dag. Däremot är det demonstrationer. Folk är mycket upprörda över att de som försökte hjälpa oss dödades på internationellt vatten. Ingen trodde att det skulle ske. Bara att Israel skulle försöka stoppa dem från att komma hit. De kom ju för fred, säger Amal från Gaza.

Ytterligare en båt, Rachel Corrie, är på väg mot Gazaremsan och befinner sig nu utanför kusten till Italien. Det är ett lastfartyg som går långsamt. Därför följde det inte med de andra båtarna, enligt Free Gazas organisatörer på Cypern som inte kan säga när det kan nå fram.

En annan båt ligger i hamnen i Limassol i väntan på reparation. Challenger II tog del i konvojen när det fick problem och måste gå in i hamn. Free Gazas organisatörer misstänker sabotage.

Uppgifter i dag i den israeliska tidningen Jerusalem Post stärker misstanken. Där säger Israels vice försvarsminister Manan Vilna´i att fler båtar skulle ha tagit del men stoppats.

_ Varje möjlighet att övervägdes. Det är ett faktum att det var tio färre skepp i flottiljen än vad som ursprungligen planerats, uppger han.

Annonser