PARIS För dem som besöker Paris för första gången hör det ju till att göra en båttur på floden Seine. ”Alla” har gjort det.

Men hur många har gjort det i en hastighet av 50 knop? Jag har! Det var med anledning av ett reportage om flodpolisen.

Den ena bron efter den andra svischade förbi ovanför oss – inte mycket tid att beundra de vackra byggnaderna längs floden. Men en ganska häftig upplevelse.

Lite utanför själva syftet med reportaget, angjorde vi bryggan nedanför finansministeriet i Bercy. Där ligger två större båtar förtöjda. De liknar sightseeingbåtar, typ mindre, men är i själva verket till för att transportera ministrar, när de ska till Elyséepalatset eller till Nationalförsamlingen. Den förflyttningen går ju betydligt snabbare på floden än på Paris gator, även om det då sker med ”grön våg” och under eskort av motorcykelpoliser.

Den båtförare, som fanns på plats, lät oss gå ombord på den ena båten. Där inne finns bekväma soffor. Dessutom ett skrivbord, så att ministern ska kunna arbeta under resan, även om förflyttningen in till centrum bara tar tio minuter.

Vi fick också titta i barskåpet. Nej, några starka drycker fanns där inte. Men båtföraren försäkrade oss att skåpet är fyllt av champagne, när det är förnäma gäster ombord.

Annonser