ITALIEN: Vad är det italienarna talar om i dag? Berlusconis valseger och fotbollsskandaler?

Nej, inte alls.

Det stora samtalsämnet är löss. De där små, otäcka parasiterna som kryper runt i huvudet på en. Enligt lärarna på skolorna har det aldrig varit ett sådant lusår som i år.

De vetenskapliga experterna som studerar dessa otäckingar hävdar att det är jättekonstigt att de slagit till just i år, med denna kalla vinter. Löss älskar nämligen värme och florerar bäst på sommaren. Synd att inget berättat det för de italienska lössen, som glatt trotsat snö och frost för att föröka sig i allt snabbare takt. Om någon vetenskapsman fortfarande tvivlar så är de välkomna hem till oss, för att studera löss i alla olika stadier, och eventuellt ta en pratstund med dem om lössens vanor och behov.

Vi tillhör nämligen den växande grupp familjer som för första gången tvingas tampas med luskammar, oljor, shampon och allt det där som vi trodde vi skulle slippa, eftersom åtta-åringen aldrig oss veterligen haft en lus under sina fem år långa skolkarriär. Men tydligen har lössen insett att vi är en mycket aptilig samling, och nu ägnar vi varje lördag förmiddag åt av avlusa oss och decinficera hela huset.

Fast på måndagen går åtta-åringen till skolan igen och kommer hem med mer eller mindre feta löss i huvudet.

Vi har försökt föreslå att vi bestämmer en dag när alla ska vara avlusade i skolan, och att sedan hälsovårdspersonal kommer och kollar barnens huvuden. Den som har löss får gå hem och lusa av sig. Detta har de gjort i en grannkommun, med utmärkta resultat. Men den rätmätiga rädslan för att barnen kan känna sig utpekade har stoppat upp alltihop.

Så enda lösningen är att vänta på att skolan stänger, för att sedan göra en rejäl avlusning innan vi sticker iväg på vår semester. Oroa er alltså inte, vi tänker inte fylla på det redan fulla svenska förrådet av löss med italienska kusiner. Vi får väl bara hoppas på att de svenska lössen tycker vi har konstig smak och låter oss vara i fred.

Jag drömmer nämligen om en sommar utan luskammen ständigt i högsta hugg. Och utan att behöva klia sönder mig av bara en enda lus i håret.

Annonser