Historien om det stulna presidentliket på Cypern är som den värsta film. Och som alltid nu för tiden verkar en ökänd livstidsdömd brottsling vara inblandad. Mannen kallad Al Capone är bland annat dömd för mordet på en svensk kvinna i Ayia Napa på 90-talet.
Det hela började i december förra året, då det upptäcktes en morgon att liket efter den förre presidenten Tassos Papadopoulos stulits ur graven under natten, dagen före minneshögtiden för ettårsdagen av hans död.

Det var ett välplanerat dåd. Den tunga marmorskivan som täckte graven hade lyfts bort och kistan tömts på sitt innehåll.

Trots intensiv polisspaning kunde det troligen delvis förmultnade liket inte återfinnas förrän häromdagen, då man fann det i en grav på en annan kyrkogård efter ett tips till de anhöriga.

Nästan genast kunde polisen arrestera tre män, två cyprioter och en man från Indien. En av männen är Antonis Prokopiou Kitas, allmänt kallad Al Capone, som sitter av ett livstidsstraff i fängelset i Nicosia. Den andre cyprioten är hans bror.

Det är okänt om liket stals för att pressa pengar från Papadopoulos famil eller om Kitas ville använda det för att förhandla sig till ett frisläppande. Han har tidigare haft planer på att gräva upp och stjäla en annan före detta presidents lik för att göra detta, enligt en tidigare fängelsechef som tipsade polisen redan i december.

Kitas dömdes i mitten av 90-talet till livstid för våldtäkt och mord på två kvinnor, en från Ukraina och en från Sverige.

Svenskan, som var gift med en cypriot och bodde i Ayia Napa tillsammans med man och två barn, blev kidnappad av Kitas och en kumpan till honom en kväll när hon var på väg hem. De förde henne till ett fält och våldtog henne. Sedan tog de henne till soptippen i Nicosia, där de slog ihjäl henne med en planka och begravde henne bland soporna. Kroppen hittades inte förrän flera månader senare.

Jag minns från rättegången när hennes kläder togs in i salen som bevisföremål. De stank och Kitas skrattade rått när vaktmästarna skyndade sig att öppna fönstren.

Den unga ukrainska kvinnans kvarlevor hade tidigare hittats gömda i en djup brunn. Hon är nu begrav på Cypern. Inga anhöriga har hört av sig.

Kitas var också aktuell i samband med en annan skandal i höstas. Det uppdagades efter att han varit inblandad i en eldstrid med poliser på en gata i Nicosia att han vistats den senaste tiden på ett privatsjukhus, där han fritt kunde använda telefon och träffa folk och ha sin fru hos sig på nätterna.

Han brukade ta sig ut genom det obevakade fönstret medan vakterna satt utanför dörren.

Polisen hade samarbetat med honom i hopp om att få tag på narkotikalangare, påstods det. Vad som gick snett denna natt när det hela uppdagades har aldrig kommit fram. Rättegång pågår om vem som bar ansvaret.

Kitas rymde och var på fri fot i över en vecka innan han hittades hos en släkting och kunde återföras till fängelset.

Nu är han inblandad i en ny stor skandal. Om gravskändningen planerats på sjukhuset eller från fängelsecellen är än så länge oklart.

Annonser