I förra veckan var det premiär för vårens mest vältajmade såpa – ”Tower Block of Commons”.  Channel 4 har under det gångna året följt brittiska parlamentsledarmöter när de bott hemma hos sina väljare i några av landets mest utsatta bostadsområden.
Första avsnittet kom bara tre dagar innan Sir Thomas Legg presenterade sina slutsatser efter att ha utrett det utbredda fusket med parlamentets ersättningssystem. Han beordrade 374 parlamentariker att betala tillbaka drygt tretton miljoner kronor.
Misstron mot landets politiker är enorm. Samtidigt går David Cameron till val på att reparera det som Torypartiet kallar the ”Broken Society”. Därför är det intressant att se politikerna umgås med ”vanligt folk”.
Bland de ursprungliga deltagarna fanns även den tidigare Toryledaren Ian Duncan Smith. Han driver  tankesmedjan Centre For Social Justice som står bakom en ansenlig del av David Camerons förslag som ska läka det trasiga samhället – bland annat skatterabatterna till gifta par. Eftersom Ian Duncan Smiths hustru har drabbats av cancer så har han ställt in de flesta av sina uppdrag.
De politiker som lyckas väl i programmet får nu den bästa publicitet de någonsin kan önska. Samtidigt är deras deltagande ett vågspel eftersom så mycket oförutsägbart kan inträffa i förorten när pressfolket.
Själv leker jag med tanken på en svensk version med Maud Olofsson och Bosse Ringholm utplacerade hos ensamstående morsor i Rosengård och Alby.

Annonser