LAHORE: Lahore kallas populärt för Pakistans Paris. De arkitekturella spåren från det brittiska kolonialväldet är påtagliga i denna kulturhuvudstad, vars gamla delar myllrar av trånga gränder och gatukommers. Men den senaste tidens terror har lagt sordin på handeln. Självmordsbombare som hittills framför allt slagit mot statsapparaten, har skiftat fokus mot civilbefolkningen och börjat ge sig på utemarknader.

En av gränderna i den populära Moon market i Lahore gapar ännu svart. Här detonerade två bomber den 7 december och dödade över 50 människor. Sedan dess har ytterligare flera illdåd begåtts, bland mot en religiös procession i Karachi i slutet av december (43 liv) samt en intet ont anande volleybollpublik på självaste nyårsafton (75 döda).

”Vi känner av det. Det är en ständigt närvarande oro. Vi försöker undvika att gå ut om det inte är helt nödvändigt”, säger en mellanstadielärarinna i Lahore.

Enligt tidningen Dawn så minskade handeln med 60-70 procent månaden innan jul. Det har gjort livet svårt för alla som driver familjeägda butiker, vilka fortfarande totalt dominerar detaljhandelsscenen.

Suresh Kumar, vanligtvis en mästare i konsten att förhandla, orkar knappt protestera när jag vant prutar loss på ett par vackra pashmina-sjalar. Han är glad över att alls ha kunder i sin affär i den annars så populära Kohsar-marknaden i Islamabad.

Vartenda pakistanskt köksbord bubblar av konspirationsteorier och anti-amerikanska vibbar. Vilka ligger bakom den här galenskapen? Vad vill de? Vad gör egentligen USA här, och i Afghanistan?
Olja och geopolitik, säger många. Att hålla Iran i schack och stödja kungahuset i Saudiarabien säger andra. Eller att begränsa Kinas inflytande i regionen.

Men nu börjar även befolkningens tålamod med de pakistanska talibanerna, som tagit på sig ansvaret för merparten av attackerna, att tryta. På senare tid har talibanerna blivit hårt trängda av militären, som gått på offensiven i SWAT-dalen och nu senast i södra Waziristan.

Genom att attackera civila försöker talibanerna att skapa opinion för en omgruppering av soldater till städerna, för att biffa upp säkerheten. Det skulle lätta på trycket i Södra Waziristan, där talibaner nu slåss för hus och hem. Men jihadisterna håller på att falla på eget grepp. Befolkningen tidigare förståelse för dessa heliga krigare – bottnandes i en gemensam aversion mot USA:s flygräder – börjar ebba. Särskilt om de förstör människors levebröd.

FOTNOT: Detta är ett utkast till krönika åt LO-tidningen

Annonser