Nicosia

En domstol i London sade i ett domslut på tisdagen att ett brittiskt par måste riva sitt hus på norra Cypern samt betala skadestånd till den grekcypriotiska ägaren av marken.

Domslutet väntas få stora konsekvenser för utlänningar som köpt hus på den turkcypriotiska sidan.

Linda och David Orams byggde sitt fritidshus i byn Laphitos, som ligger på den av Turkiet ockuperade norra sidan av ön. Ägaren av marken grekcyprioten Meletis Apostolides gick till domstol och klagade. Domstolen dömde det brittiska paret att riva huset, betala hyra till Apostolides under tiden de utnyttjat marken samt betala hans rättegångskostnader.

Paret Orams vägrade att rätta sig efter grekcypriotiska domen, med den turkcypriotiska regimens goda minne. Apostolides gick då till brittisk domstol för att be den se till att domslutet följdes, eftersom Cypern är ett EU-land och en dom i ett land gäller i samtliga EU-länder.

Den brittiska domstolen har nu, efter att ha kollat med EG-domstolen, dömt att Orams måste rätta sig efter domslutet samt betala alla rättegångskostnader. Domen går inte att överklaga.

Domen innebär att alla utlänningar som köpt hus på norra Cypern byggda på grekcypriotisk mark riskerar att förlora dem. De kan delges en stämning i vilket EU-land som helst av en ägare som väljer att gå till domstol.

Tusentals hus har på senare år byggts på mark som ägs av de grekcypriotiska flyktingarna på bergssluttningarna utanför Kyrenia på norra Cypern och sålts till utländska medborgare, bland dem finns även skandinaver.

Förhandlingar om en lösning av Cypernkonflikten pågår sedan ett och ett halvt år tillbaka, där egendomsfrågan hör till de mest svårlösta. Domen kan komma att stärka de turkcypriotiska krafter som motsätter sig en återförening och vill ha en permanent delning av ön.

Närmare 200 000 grekcyprioter tvingades att fly från sina hem vid den turkiska invasionen 1974 efter en kupp av grekcypriotiska extremister, iscensatt i juntans Grekland med USA:s goda minne.

Cirka 50 000 turkcyprioter tvångsförflyttades därefter till norra Cypern med FN:s hjälp. Domen innebär att de fortfarande har rätt till sin egendom.

Eva Boss
(Publicerad i Huvudstadsbladet)

Annonser