MADRID Tycker du att Katalonien ska bli en självständig stat inom EU?

Söndagen den 13 december hålls rådgivande folkomröstningar i ett hundratal kommuner i Katalonien där denna fråga ställs. Några av kommunerna är mindre, den minsta har bara 21 invånare; några är större, som till exempel Sant Cugat med 60 000 invånare eller Vic som är centrum för rörelsen.

Ungefär  700 000 av Kataloniens invånare kan rösta, vilket motsvarar tio procent av  befolkningen. De flesta kommuner som deltar är katalanska byar där ingen talar kastilianska och identiteten är väldigt katalansk.

Kommuner får ordna hur många rådgivande folkomröstningar de vill i Spanien. Däremot får inte autonomierna göra det. Ett försök som gjordes på regional nivå i Baskien nyligen stoppades.

Jag som skriver detta pendlar ständigt mellan Madrid, Katalonien och Baskien och följer frågan noga.  Den historiska bakgrunden är viktig att känna till för att förstå vad som händer i dag i Spanien. Gamla nationalkänslor väller upp med allt större kraft. Vi kommer att se fler omröstningar. Förhållandet mellan centralmakt och regioner debatteras allt hårdare. Men på en blogg finns tyvärr inte plats att förklara detta närmare.  Det krävs mer utrymme.

I nästa bok i min nya trilogi som heter ”Spanien – en stat, flera nationer” kommer jag att diskutera och analysera det som sker i Spanien ingående.

Thomas Gustafsson

Annonser