ITALIEN: Vaknade i går morse med hela landskapet vitt utanför fönstret. Äntligen frost! Utomhus var det bitande kallt, och barnen roade sig med att se röken när de andades. Det tog en bit in på förmiddagen innan solen hunnit smälta frosten överallt.

I Rom, där vi varit de senaste dagarna, var det inte lika kallt, även om vinden som kom ner från de snöklädda bergen, var lite kylig. Någon frost var det inte att tala om, ute på gatorna i alla fall.

Inne i maktens rum ligger däremot frosten kvar 24 timmar om dygnet. Talmannen Gianfranco Fini, en av regeringspartiets ledare, kritiserade Berlusconi framför en mikrofon som han trodde var avstängd, men som i stället registrerade allt han sa.

Egentligen sa han bara det han redan sagt öppet den senaste tiden, att Berlusconi inte får blanda ihop sin stora popularitet med absolut makt. Men av någon anledning blev detta droppen för resten av partiet, som nu kräver att Fini gör offentlig avbön om han vill fortsätta att vara med. Själv håller han en låg profil och låter alla andra diskutera det som hänt, Berlusconi gör likadant.

Fini är nömligen oerhört populär, både till höger och till vänster. Han har visat sig vara en oerhört skicklig politiker, med väl balanserade ståndpunkter. Det är inte så lätt ens för Berlusconi att bli av med honom, även om han är en obekväm röst inom de egna leden.

Annonser