Kommer israelerna att släppa Marwan Barghouti mot Gilad Shalit? Det är en het fråga bland israeler och palestinier. Enligt tidningarna är ett frisläppande av den den israeliske soldaten som kidnappades sommaren 2006 och sedan dess hållits fången på Gazaremsan nära förestående. Men frågan är om Israel går med på Hamas krav om att de msåte släppa över 1 000 palestinska fångar bland dem Marwan Barghouti.

Marwan Barghouti avtjänar fem livstidsstraff för planerade attacker mot israeliska soldater under den andra Intifadan. Han framställs ofta som en stark palestinsk ledare som vore den bäste att efterträda Mahmoud Abbas som anses svag. Han har också bra kontakt med Hamas och skulle kunna ena palestinierna igen. Det är många som har höga förhoppningar på honom. För Hamas skulle det vara en stor triumf.

Men kan den israeliska regeringen gå med på detta? Det är den stora frågan. Enligt de senaste uppgifterna har förhandlingarna än en gång hamnat i svårigheter något frisläppande är åtminstone inte aktuellt de närmaste dagarna.

Annonser