NEW YORK denna länk kan ni se hur det såg ut när president Obama benådade inte bara en utan två kalkoner från North Carolina vid Vita huset tidigare idag. (Denna version av WordPress tillåter dessvärre inte inbäddning av videosnuttar.)

Nå, man får bara se den ena kalkonen, Courage. Den andra kalkonen i sammanhanget heter Carolina och får göra Courage sällskap till Disneyland i Florida, där det tydligen finns en kalkonfarm som tagit sig an alla presidentbenådade kalkoner.

Det är ett ganska kul framträdande, kolla på klippet om ni har tid. Obama antyder att han gärna hade ätit upp Courage, och att denne har Sasha och Malia att tacka för sitt liv. Malia säger att han ser ut ”som en stor kyckling”.

Familjen Obama tillbringade sedan onsdagskvällen hos Martha’s Table, en välgörenhetsorganisation i Washington, med att dela ut donerade kalkonmåltider till behövande.
Presidentfamiljen har under året dykt upp i alla möjliga sociala sammanhang – skolor, inte minst – i Washingtons många fattiga områden. De har blivit en del av staden, medan president Bush inte rörde sig så värst mycket utanför Vita huset-området när han var där (och åkte hem till Texas på lediga dagar).

Innan jag flyttade till New York hösten 2000 hade jag inte riktigt förstått hur enormt viktig Thanksgivinghelgen är här, både symboliskt och socialt. Det är många favorithelg, mest för att den är så avslappnad jämfört med exempelvis julen, och den firas i stort sett alla amerikaner oavsett religiös eller etnisk tillhörighet.

Många tillbringar helgen i goda vänner lag med att äta en massa mat och ta det lugnt i några dagar. Men den är också startskottet på julhandeln. Eller rättare sagt: en hel del amerikaner ägnar torsdagen åt kalkon och alla traditionsenliga tillbehör, och fredagen (Black Friday) åt shopping.

/Gunilla Kinn

Annonser