ITALIEN: En kvinna har dödats i ett nytt sexbrott i Italien. Inget nytt under solen tyvärr.

Men skillnaden ligger i hur tidningarna skriver om det, och hur folk ser på det. Den här gången blir det ingen risk för lynchning och inga demonstrationer för ökad säkerhet i samhället.

Offret var denna gång invandrare och mördaren italienare. Det är i dag, år 2009, något som gör att den italienska allmänheten inte blir specellt upprörd. När en invandrare dödade en italienska för två år sedan, gick till och med den dåvarande vänsterregeringen så långt att de pekade ut en hel folkgrupp och började samla ihop invandrare från det landet.

Grannen, som kommer från samma land, fick svårigheter på jobbet efter detta. Deras då sex-årige son fick problem i skolan. Våra andra grannar började tittade misstänksamt på dem.

När nu en kvinna från samma land mördats av en italienare, finns det ingen som sätter in detta i sitt sammanhang. Tidningarna, som älskar att sätta nationaliteten på brottslingarna redan i rubrikerna, berättar bara fakta.

Invandrare är, enligt majoriteten av befolkningen, helt enkelt mer kriminell än italienarna. I bästa fall bara lite mindre värda.

Att det för bara några decennier sedan var italienarna själva som behandlas på detta sätt runt om i världen, när de själva var ett folk som emigrerade för att söka jobb, är något medelitalienaren vägrar att fundera över.

– Men vi åkte utomlands för att jobba, inte för att exportera kriminalitet, sa en minister för ett tag sedan.

”Italiani brava gente” alltså. Italienarna är duktiga, är ungefär översättningen. Det används både för att slå sig för bröstet, och när någon vill vara ironisk över hur italienarna beter sig.

Hur maffian kom till USA ville ministern inte tala om. Det är lättare att hålla sig till stereotypen italienare = duktiga människor och invandrare från östländer = kriminella. I stället för att lyfta fram hur mycket alla dessa invandrare betytt för länderna de kommit till, som de emigrerande italienarna fram till 1960-talet och invandrarna från östländerna här i Italien i dag.

Annonser