Kuwait har drabbats av en ny politisk konflikt sedan utbildningsministern beslutat att eleverna ska få betyg i musik. Det har upprört ärkekonservativa Salafiislamister som hävdar att Islam förbjuder musik.

_ Vi vill inte att våra skolor ska bli utbildningscentrum för dansare, säger en parlamentsledamot.

Musik har alltid stått på schemat i Kuwaits skolor trots protester från hårföra islamister. Men det var beslutet att betygsätta eleverna i ämnet som fick dem att gå på krigsstigen och hota med att grilla premiärminsitern i ämnet.

Det låter kanske inte så farligt. Men parlamentet och regeringen har varit på kollisionskurs i flera år. Det var parlamentsval så sent som i juni i år sedan emiren upplöst parlamentet efter en konflikt. För de liberala blev valresultatet en framgång. För första gången blev kvinnor representerade i parlamentet. Totalt fyra valdes in och ett par kom först i sina valkretsar.

_ Jag kunde aldrig drömma om att premiärministern skulle utfrågas i en fråga om musik, säger en av dem Mousama Mubarak.

Men de ärkekonservativa islamisterna ger sig inte. De fick ett antal föräldrar att demonstrera utanför en skola mot att musik blivit obligatoriskt i skolan.

_ Musik är inte en del av vår tradition och religion och vi förkastar det helt, sade en av de protesterande föräldrarna.

En annan hävdade att det skulle väcka Guds vrede.

Ytterligare en annan påstod att beslutet inverkar på föräldrarnas rätt att välja utbildning för sina barn och att slå vakt om deras kultur och tro.

De konservativa har tidigare fått regeringen att införa hårdare regler för konserter. Män och kvinnor får inte längre sitta tillsamman och det är förbjudet att dansa.

För några månader sedan stoppades en konsert med den egyptiske popsångaren Tamer Hosni sedan en tonårsflicka gått upp på scenen och kysst honom på kinden.

Annonser