Våra matvanor har ändrats mer under de senaste 50 åren än de 10 000 föregående. Och livsmedelsindustrin vill inte låta dig veta sanningen om maten du äter. För om du visste, så skulle du inte vilja äta den.

Food Inc för webb

SAN FRANCISCO: Så inleds filmen Food Inc., som belyser USA:s ljusskygga livmedelsindustri. I en av scenerna liknas en vandring längs gångarna i en snabbmarknad med en promenad i en majsåker.

”När jag började titta närmare på vilka beståndsdelar produkterna bestod av så upptäckte jag att det fanns majs i allting; från Twinkies (kakor) till kött, jordnötssmör, pommes frites, apelsinjuice och till och med omslaget på magasinet vid kassan. Majs har tagit över matsektorn! säger matskribenten Michael Pollan, som medverkar i filmen.

Orsaken till majsens intåg är subventionerna av bland annat majs och soja, som inleddes på 70-talet, då det inte fanns tillräckligt att äta. Sedan dess har vinden vänt, men eftersom grödorna fortfarande säljs för under produktionspris, har de börjat användas i allt från högsockerhaltig majssirap – som forskning har visat ligger bakom en del av fetmaepidemin i USA – till transfetter (från sojabönor). Men även som djurfoder. Genom att utfordra kycklingar med energirik majs så har uppfödningstiden sänkts från 70 till 48 dagar. Men skelettet hinner inte med.

”Många av kycklingarna kan bara ta ett par steg och sedan faller de ihop. De kan inte bära upp sin egen vikt” vittnar en kycklinguppfödare i filmen.

Korna får rubbad tarmflora av majsen, och utvecklar extra mycket e-coli bakterier, vilka sedan kan hamna i köttet och orsaka matförgiftning.

Food Inc. avslöjar att flera av livsmedelsbolagens representanter sitter även i FDA, USA:s livsmedelsverk, som ska reglera industrin.

Regissören Robert Kenner menar att lågprismaten i slutändan kostar mer än den smakar; för miljön, djuren och inte minst konsumenterna, i form av sämre hälsa. Han är inte emot livsmedelsforskning och genmodifiering i sig ”trots allt så lägger sig fortfarande en miljard människor med tomma magar idag” men menar att vetenskapen behöver vara oberoende.

”Idag kontrollerar Monsanto forskningen. Det behövs mer transparans”, säger han.

Han menar att problematiken inte bara berör USA, utan även resten av världen, dit födan exporteras.

”Det har blivit globalt ett race till botten, men nu börjar vi se konsekvenserna. En av tre amerikaner födda efter år 2000 kommer att få diabetes i förtid”.

Trots att amerikaner äter 300 kalorier mer om dagen idag än för 50 år sedan så drabbas allt fler av näringsbrist, på grund av att maten innehåller en tredjedel färre näringsämnen idag.

Kenner vill att subventionerna ska stöpas om så att nyttig kost och snabbmat ska kunna tävla på samma ekonomiska villkor.

FOTNOT: Food Inc. har premiär i Stockholm (SF)  i januari.

Annonser