Jesus jonglerar med OS-ringarRIO DE JANEIRO Det härliga med att rapportera från Rio är att ingenting är konstant. För några veckor sedan var staden en enda stor OS-fest. I dag, efter att kokainkriget blossat upp igen, tittar alla ned i marken. En del skäms. Framför allt över stadens poliskår.

Den senaste polisskandalen kom i förra veckan när övervakningskameror avslöjade att en polispatrull släppt en rånare på fri fot efter att han rånmördat en 42-årig man förra helgen i centrala Rio. Övervakningskameror visar hur polispatrullen kommer till platsen kort efter att skottet avlossats. Polisen får tag på rånaren och i stället för att gripa honom tvingar poliserna honom att överlämna stöldgodset, ett par gymnastikskor och en jacka. Polisen släpper sedan rånaren och lägger in skorna och jackan i polisbilens baksäte. Polisen försvinner från platsen utan att ge den skottskadade mannen första hjälpen. Dagen efter begravs 42-åringen.

Händelsen har fått extra uppmärksamhet eftersom den rånmördade mannen var en av ledarna i den omtyckta organisationen AfroReggae som driver socialt arbete med ungdomar i favelorna. Evandro João Silva jobbade även med interner på fängelset Bangu där han försökte få gängmedlemmar att lämna den organiserade brottsligheten. Poliserna, som stal hans gymnastikskor och jacka, och inte gav honom första hjälpen, har nu häktats i väntan på domstolsförhandlingar. Polischefen Mário Sergio Duarte har bett de anhöriga om förlåtelse och lovat att poliserna kommer att straffas.

Fira OS i Rio. Någon?

Annonser