Florens (Italien)

Ja, det är vad det börjar bli här nere i Itailen. Premiärministern Silvio Berlusconi slår nu vilt omkring sig. Alla är emot honom, till och med den katolske Guden, eftersom Vatikanen börjat ta avstånd från honom. Frun har lämnat honom. De italienska domarna vägrar att följa hans vilja. Inte ens landets president rör ett finger för att hjälpa honom.

Kejsaren börjar känna sig ensam och naken.

Den ende i regeringenskoalitionen som njuter av situationen är Umberto Bossi, ledaren för Lega Nord. Han ser en rejäl chans för sitt parti att ta ett skutt framåt när Berlusconi alltmer verkar tappa greppet om verkligheten.

Men allt detta är som en teaterpjäs, där skådespelarna glömmer sina roller och improviserar hela tiden. Det är svårt att hänga med i alla turerna. Berlusconi har alltid varit duktig på att agera, men nu verkar hans värld ha ramlat samman. Något är fel, han har helt glömt bort rollen han alltid så gärna spelat: den store, godhjärtade statsmannen, som agerar osynligt men aldrig låter allmänheten få veta hans synder och metoder.

Sett från utlandet har väl Berlusconi alltid verkat lustig och oseriös, men han har faktiskt omgett sig med duktiga medarbetare, och har inte alls varit så skämtsam och dum på hemmaplan som han alltid varit utomlands. Han har väl alltid haft semestersyndromet, det där som får oss att göra saker vi aldrig skulle göra i vår hemby.

Nu har masken fallit, och han har visat sig i all sin (van)makt. Det är stora värden som står på spel. den italienska demokratin har alltid vara instabil. Det italienska samhället genomsyras just nu av hat och murar mellan dem som stödjer Berlusconi och dem som inte tål honom. En god vän till oss ville säga upp bekantskapen med oss, eftersom jag och sambon inte vill vara med i hatkampanjen mot premiärminstern, eftersom vi tycker det skapar en farlig situation.

Hysteriskt på alla fronter alltså. Och ju mer hysterisk Berlusconi blir, ju mer hysteriska blir hans motståndare. Det är inte lätt att försöka hålla huvudet kallt som journalist i en sådan situation.

Annonser