Nicosia
Minus två grader i Ekshärad visar internet. Hösten har kommit till mitt sommarparadis. Även här på Cypern börjar hösten komma. Mörkret faller tidigare och temperaturen går ned till under 20 på nätterna. Men dagarna är fortfarande nära 30 grader varma och det går fortfarande att bada i Medelhavet.

I helgen åkte jag till Protaras, bortom Ayia Napa, där vattnet alltid är så kristallklart att man kan se fiskar flera meter under en när man simmar. Det behövs inget cyklopöga. Det är bara att titta rakt ned utan att ens doppa huvudet i vattnet.

Det här är kanske den bästa tiden på året. Stränderna är inte så fulla, vattnet är fortfarande varmt och solen står lägre och är inte så stark. I området finns flera små stränder med vit sand i vikar omgivna av klippor.

Det är nästan som i paradiset. Men kvällen på en pub i Ayia Napa tar bort en hel del av den känslan. Personalen är visserligen vänlig och anstränger sig för att kunna hitta en flaska drickbart vin. Själva har de bara det billigaste och sämsta.

De sätter heller inte fram några nötter eller något annat tilltugg. Vi fick betala för en liten påse chips. Detta på en plats som har problem med att turisterna börjat svika.

Så är det inte i Nicosia. Här serveras alltid nötter, chips, skivade råa mortötter med lite citron eller äppelklyftor eller någon annan skivad frukt beroende på årstiden. Men Nicosia är ingen turistort.

Fast detta är ju bara bagateller. Cyperns största problem är konflikten som är så svår att lösa. I nästa vecka kommer Greklands nye premiärminister George Papandreou hit för att träffa president Dimitiris Christofias och se om de kan enas om en gemensam politik.

Ett av problemen i förhandlingarna mellan grek- och turkcyprioter är att Turkiet tillsammans med Grekland och Storbritannien är garantimakter som har rätt att ingripa om något händer på Cypern. Grekland är berett att avsäga sig sin del och föreslår att den båda andra gör det också. Ett EU-land behöver inga garantimakter, säger grekcyprioterna nu med stöd av Papandreou. Vi får se om han kan hjälpa till att övertala Turkiet att lämna Cypern.
Eva Boss

Annonser