KÖPENHAMN: Pådraget var – försiktigt sagt – rätt stort när Rio de Janeiro fick sommar-OS 2016 i Köpenhamn.

Den alla andra överskuggande huvudgästen, B. Obama, uppehöll sig i 5 timmar och 21 minuter på dansk jord. Alldeles tillräckligt dock för att stänga av all trafik till och från Sverige över Öresundsbron två gånger, och för att lägga det inre av Köpenhamn öde.

Amerikanska presidentföljen färdas helst på tomma gator. Det går i varje fall fortast så.

I kongresshallen Bella Center där internationella olympiska kommittén höll möte var vi omkring 1200 ackrediterade journalister som försökte följa slagets gång.

Det gick så där.

Talen och presentationsvideorna kunde man lika gärna ha följt på TV2 News, den danska nyhetskanalen som sänder dygnet runt vad som än händer; också när inget händer alls.

Men så var det det där med att komma nära.

Kongresshallen Bella Center består av en svåröverskådlig röra av vita vikväggar, andra avskärmningar och tillfälliga utställningsarrangemang i en, i övrigt diffus, öken av identitetslös betong. Där är det lätt att gå fel, på sätt som kan bli oväntat rätt.

I sektion C2 (tror jag det var) hände just det.

En dörr slås upp och ut träder ett muntert sällskap.

I mitten befinner sig en till det yttre välbekant herre, som med stor entusiasm hälsar på två m y c k e t långa män som högst bokstavligt ser ned på sin president.

Det är ingen tvekan med mannen i centrum är.

De två m y c k e t långa männen är – förstår jag senare – amerikanska basketbollspelare och del i Chicagos delegation.

Synen av den högreste Barack Obama som inte desto mindre tittar uppåt på två av sina landsmän är snudd på obetalbar; tätt på drömläge för en vaken fotograf.

Det finns bara ingen vaken fotograf i sikte.

35 meter (uppskattningsvis) från det muntra sällskapet står bara en förrvirrad skribent utan kamera och som allt för sent kommer i tanke om sin mobiltelefon, och som när han äntligen får upp telefonen ur fickan blir bryskt bortmotad av en upphetsad säkerhetsvakt.

Den för stunden relativt lille amerikanske presidenten som lite andäktigt tittar upp på två av sina undersåtar kommer aldrig på bild. Han blir bara ett odokumenterat påstående på en blog på nätet.

Som här.

Annonser