Man kan inte vara Finlands-korrespondent utan att förr eller senare skriva om alkohol. Snarare förr…

Den absoluta majoriteten av finländarna är som svenskar, det vill säga de tar sig gärna några glas när helgen kommer. Så finns det de som trillar dit, precis som i Sverige.

Ett problem i finsk alkoholpolitik är närheten till Estland. Det tar bara någon timme över med båten och de estniska priserna, inte minst på starksprit, ligger klart under de finska.

Så år 2004 vidtog regeringen den drastiska åtgärden att sänka alkoholskatten på sprit med hela 40 procent. Något som fick fatala konsekvenser för många missbrukare.

– Sviterna syns fortfarande. Vi har ännu inte gått tillbaka till den nivå som fanns före 2004, säger föreståndaren för Västra A-kliniken i Helsingfors till tidningen Hufvudstadsbladet.

A står naturligtvis för alkohol och det finländska systembolaget har det givna, okonstlade namnet Alko.

Det är en inrättning med god service och som även på lördagar har öppet sent, ända till kl 18.

I torsdags höjdes så accisen på alkohol med tio procent.

Höjningen slår igenom främst på starkspriten.

Den som absolut vill dricka gör det naturligtvis, oavsett prisinstrumentet. Redan nu måste konstateras att till exempel vin är ganska dyrt i Finland.

Det kvalitetsvin jag på Systembolaget hittar för mellan 75 och 90 kronor kostar närmare hundringen på Alko.

Ser man på restaurangpriset är skillnaden nästan chockerande. Det här skrivs i Göteborg och på en promenad i denna krogtäta stad ser jag skyltar om öl och vin för 29 kronor glaset.

Det är drygt 2 euro och 50 cent. Ett pris som man möjligtvis kan hitta på någon enkel mellanölsbar, men näpperligen på andra krogar.

Alkoholpolitik är knepigt. I länder som Finland och Sverige vore det knappast möjligt att släppa spriten fri.

Fast, tänker jag när solen går ned över Götet och flera lokaler redan är fulla med gäster, är det inte ändå bättre om man tar sig sitt vinglas, inte hemma,

men i goda vänners lag?

Annonser