Sugen på egenodlade grönsaker men saknar tid? I San Francisco kan stressade stadsbor mot betalning få ett trädgårdsland anlagt hemma på bakgården, och en korg med hemvuxna legymer levererade på farstun varje vecka.

Trevor Paque, vd för MyFarm

Trevor Paque, vd för MyFarm

SAN FRANCISCO: Trevor Paque är en smart 30-åring i finansbranschen som en dag fick nog av att sälja huslån i San Francisco. Istället började han studera uthålligt jordbruk och startade förra året sitt bolag MyFarm, som skapar trädgårdsland på beställning.

Den som är sugen på hemodlad broccoli fyller helt enkelt i ett formulär på nätet och vips så kommer MyFarm och tar sig en titt på tomten. Är den soligt belägen och har goda förutsättningar för odling, kör de dit jord och iordningställer en odlingslott. Det kostar vanligtvis någonstans mellan 7 000 och 14 000 kronor.

Därefter planterar, sköter och skördar MyFarm efter köparens önskemål. Efter några månader och för 170-240 kronor, får så kunden grönsakerna skördade, klara och lagda på förstubron varje vecka. Men det slutar inte där. Om kundens tomt är särskilt bördig kan MyFarm göra ett större trädgårdsland och sälja överskottsskörden till kundens grannar, vilket därmed sänker kostnaden för kunden.

Idén har gjort succé och Trevor Paque har fler klienter än han hinner med. På ett och ett halvt år har MyFarm hunnit få 24 anställda och drygt 150 kunder. De intressenter vars tomter inte lämpar sig så bra för odling – cirka hälften av dem som kommer med förfrågningar om tjänsten – erbjuds att köpa överskottsgrönsaker från andras täppor.

Trevor Paque hoppas att idén ska sprida sig.

“Vi skapar en modell för att hjälpa människor att göra detta över hela världen”, säger han.

Hugade stadsodlarentreprenörer i Sverige är alltså mer än välkomna att ta kontakt via hemsidan för tips och stöd.

Nu finns det förstås gott om människor som gärna påtar i jorden själva. Abigail Montgomery är en av dem. Sedan ett tio år tillbaka har hon en kolonilott i San Francisco och berättar att de blivit våldsamt populära.

”Sedan lågkonjunkturen slog till har odling förvandlats till en nationell rörelse, inte minst tack vare Michelle Obama och Vita husets nya, omtalade grönsaksland”, säger hon.

Alla Abigails vänner som redan gillar odling – men även människor som aldrig tidigare hållit i en kratta – blev jätteentusiastiska över Vita huset-initiativet. På dagarna jobbar Abigail med att sälja plantor på Flowercraft garden center, och nu har hon många fler kunder som kommer in för första gången och ska anlägga en trädgård. Intresset har även spridit sig till skolor som skapar egna grönsaksland och börjar lära barnen att odla.

FOTNOT: detta är ett textutkast åt nyhetsbrevet Ekolådan

Annonser