De kallas för berglejon, är mogna, snygga och vet vad de vill. Ha bättre sex, till exempel. Sedan stjärnorna i Hollywood tog täten och började dejta yngre män, har trenden spritt sig. Nu har det första nationella Single Cougar konventet hållits i USA och fler är att vänta.

SAN FRANCISCO: Bara på senaste året har betydelsen av ordet cougar – bergslejon – skiftat från djurens rike till dejtingslang. Nu får vartenda kotte i San Francisco något illmarigt i blicken när termen kommer på tal.

”Vi har hållit fester för äldre kvinnor och yngre män i flera år, men det var inte förrän de började kallas Cougars (bergslejon) som hela världen började ringa”. Det säger Rich Gosse, som grundat American Singles Education och sponsrar singelpartyn runt om på klotet, samt har skrivit åtta böcker om dejting.

Det var den kanadensiska journalisten och sexrådgivaren Valerie Gibson som uppfann den uppmärksammade terminologin i sin bok ”Cougar: A Guide for Older Women Dating Younger Men”, från 2001. Enligt henne är ett bergslejon  en stark, oberoende kvinna med såväl god fysik som ekonomi, som är intresserad av yngre män. En typisk cougar är inte intresserad av barn eller samboende. Däremot av bra sex.

”Jag letade efter ett namn de kunde ha roligt med. Samhället har aldrig varit schysst mot åldrande kvinnor. I Europa brändes de som häxor”, säger hon.

Valerie Gibson hade tröttnat på den diskriminering hon såg gentemot medelålders kvinnor när hon beslöt sig för att skriva sin bok. Att de porträtterades som osexiga. Att alla kvinnor som figurerade i magasin var snärtiga 20-åringar. Själv kände hon sig allt mer attraktiv ju äldre hon blev.

Men det var inte förrän flera år senare, då fenomenet spridit sig till filmindustrin som cougars började bli rumsrena.

”Numera dejtar alla ledande stjärnor i Hollywood yngre män”, menar Rich Gosse.

2005 gifte sig då 42-åriga Demi Moore med 27-årige Ashton Kutcher, samtidigt som skådespelerskan och skönhetsdrottningen Halle Berry började träffa tio år yngre modellen Gabriel Aubry. 63-åriga Susan Sarandon (Dead man walking) lever sedan två decennier med sin 12 år yngre regissörsmake Tim Robbins. Madonna, 51, hör förstås till bergslejonen, med sin senaste erövring av 22-årige Jesus Luz. Och ifjol hade Jennifer Aniston, 40 en relation med åtta år yngre sångaren John Mayer.

Det har gått så långt att tidskriften Newsweek har döpt 2009 till ”Year of the Cougar”. Och tv-kanalen ABC har just lanserat sin nya serie ”Cougar town” om en nyskild kvinna (Courtney Cox) som ger sig ut i (den unga) dejtingdjungeln.

”Vad som hänt är att kvinnor i den åldern har blivit ekonomiskt oberoende”, säger Valerie Gibson. Hon menar att medelålders karriärkvinnor inte längre nöjer sig med att stå troget vid sin grånande makes sida ifall relationen tappat gnistan. Valerie tar sig själv som exempel. När hon fyllde 40 började hon dejta 10-15 år yngre grabbar, då hon tyckte att männen i hennes åldergrupp saknade energi.

”När du når 45-årsstrecket är alla män antingen gifta eller på annat sätt uppbundna, sjuka, alkisar eller bögar. Vad ska du med dem till? skrattar hon.

Valerie Gibson märkte att andra kvinnor höll sina yngre älskare hemliga.

”Jag insåg att samhället  – vänner och ex-makar- gjorde livet svårt för dem. Jag tyckte att de kunde behöva en bok med lite goda råd”.

Samtidigt började hon till fullo inse fördelarna med att dejta yngre män.

”De är så spännande! Du föryngras själv, i attityden och sättet du ser på världen. Äldre män har förstås alltid vetat detta”, menar hon.

Historiskt sett har seden med yngre manliga älskare varit förbehållna aristokratin, något för drottningar och andra besuttna. Men idag finns så många välbeställda, vackra och vältränade kvinnor – inte minst i Silicon Valley, detta karriäristernas Mecka – som varken längre letar efter Mannen med stort M eller fet plånbok, att det vänder konventionerna på huvudet.

Sedan Rich Goss började kalla sina singelpartyn för Cougar-fester förra året har alltså media hoppat på tåget. Han har haft anstormning från hela västliga journalistkåren och även från Japan. De senaste tillställningarna i San Francisco-bukten har alla varit utsålda och det nationella konventet i Palo Alto i slutet av augusti drog 250 personer. Lokalen kunde inte rymma fler, så eftersläntrare nekades inträde.

Rich Gosse planerar redan nästa cougar-konvent, den 6 November i Beverly Hills, och ett i Australien i januari. Han hoppas kunna sprida seden till alla engelskspråkiga länder.

”Och varför inte Sverige?”, menar han.

På det nationella konventet var drygt en femtedel av deltagarna var män och resten kvinnor, i åldrarna 23-69. Miss Cougar America kröntes i tuff konkurrens, och det hölls föreläsningar. Men framförallt var detta en singelfest.

Tillställningens radarpar var Francesca Gentille, 52, och Tahil Gesyuk, 38. När de träffades för ett par år sedan chockade det först hans vänkrets. Men efter ett tag började även de ha romanser med äldre kvinnor.

”När man blir äldre får man mer självkänsla och utvecklar en personligare stil. Jag tror det är väldigt attraktivt”, säger Francesca Gentille.

Hon tillstår att hon visserligen må ha varit tekniskt sett mer attraktiv som yngre (mindre gäddhäng och färre celluliter), men märker att hon får fler komplimanger och har många fler som vill dejta henne idag.

För yngre män – även kallade Cubs (ungar) är bergslejonen en utmaning. De kräver viss finess att attrahera; tid, mognad och inte minst stil.

”De finner oss fascinerande; intressanta att prata med och toppen i sängen. Vi är fria själar och det är alltid attraktivt, säger Valerie Gibson.

Själv avslöjar hon aldrig sin ålder för någon.

”De får gissa. Och jag brukar alltid svara att de är väldigt nära!”, skrattar hon.

Mycket har ändrats i folks attityder sedan hon skrev sin bok.

”När en kvinna gjorde samma sak som alla män så blev det ett ramaskri, som när Demi Moore började dejta Ashton Kutcher. Och se på dem nu, de är lyckliga som plommon!”

FOTNOT: Denna text är ett utkast åt Passion for Business.

Annonser