Vädret är verkligen upp och ned på Cypern. De senaste dagarna har vi drabbats av storm och skyfall och ingen ändring förutspås de näraste dagarna. I fredags drog en tornado in över Nicosia, tog med sig tak, fällde träd, fick baracker att rulla runt, krossade fönster. Lyckligtvis dödades ingen. Ingen blev heller svårt skadad.

Små tromber är vanliga men brukar inte göra mycket skada i Nicosia där häftiga oväder är ovanliga. Men i fredags trodde folk inte sina ögon när tornadon drog fram genom staden. Mitt hus drabbades tack och lov inte. Här vräkte bara regnet ned medan vinden slet i träden och haglet smattrade mot tak och fönster. Men bara någon kilometer härifrån blockerades vägarna av stora träd som fallit över körbanorna. Över allt låg också bitar av korrugerad plåt som ställt till stor skada när den blåst in i hus eller bilar.

Plåten kom bland annat från en arméförläggning där använts som tak för parkerade bilar för att skydda dem från solen. de kringboende var rasande. De hade slagit larm för flera år sedan till kommunen eftersom konstruktionerna var långt ifrån säkra. Då hade ingen räknat med en tornade. Men de fick svaret att myndigheterna inte kunde göra något eftersom det var arméns område.

I andra delar letade folk efter bortblåsta garage, bytte ut omkullvräkta vattentankar, lade nytt tegel på tak och sågade träd så att de kom fram. En kvinna berättade hur hon sett stolarna och borden på en uteservering sugas upp i luften och komma farande mot huset hon befann sig i.

Ett 20-tal mäniskor tvingade uppsöka sjukhus, de flesta skadade av glassplitter. Flera bilförare var nära att halshuggas av föremål som kommit farande genom vindrutan, men klarade sig som från ett under.

Det är bara att hoppas att det värsta nu är över även om svarta moln fortfarande tornar upp sig på himlen och åskan mullrar i bakgrunden. Detta är inte likt Nicosia i september, eller Cypern. Det är bara att hoppas att det är badväder igen till nästa helg.

Annonser