Jag stitter på Praça Popular i Cuiabá och ser vem som tjänat pengar på skövlingen av Amazonas. Miljonstadens feta stadsjeepar cirkulerar runt torget och blonda tjejer låter sitt hår fladdra utanför rutorna. Killarna har vattenkammat sitt hår, satt på sig häftiga solbrillor och snobbiga skjortor. Det ser ut som en kväll i Porto Alegre eller São Paulo. Men Cuiabá är en före detta håla. På åttiotalet bodde här några hundratusen. I dag trängs här en miljon själar. De flesta kommer från det rika södra Brasilien och ingår i den intensiva kolonialisering av delstaten Mato Grosso som just nu pågår.
Ingen annanstans i världens finns bättre mark, billigare arbetskraft och bättre klimat för att odla sojabönor, vår tids mest eftertraktade livsmedelsprodukt. Sojabönan finns i allt du äter, som utfyllnad. Från choklad och kex till kyckling och skinka. Det är miljarder ton sojabönor som odlats i Mato Grosso och säljs vidare till Europa och Kina. Men för att jordbrukarna ska kunna odla måste de först skövla urskogen. Redan har hälften av savannen Cerradon, som leder upp till regnskogen i Amazonas, jämnats med marken.
— Det är bra drag i dag. Alla döttrarna är här, säger en av delägarna till Azeitona, en av de häftigaste barerna runt torget.
— Döttrarna?
— Ja, döttrarna till sojafarmarna. Du tror väl inte dem bor ute i Amazonas. Papporna har köpt lägenhet till dem här i Cuiabá. Det är bättre för dem att bo här. De kan gå på universitetet och springa på shopping och sånt.
Killarna som kör de silvriga stadsjeeparna med fyrhjulsdrift är sönerna till skövlarna.
— De har gjort en förmögenhet den senaste tiden. Cuiabá är den stad som fått flest antal nya miljonärer i Brasilien de senaste åren. Visste du det, säger delägaren till Azeitona och serverar en blond brasilianska från det tyskaätttade södra Brasilien.

Annonser