Igår kväll kom hag hem till ett svalt och blåsigt Amsterdam efter att ha tillbringat fyra dagar i sommarsoliga Berlin. Där syntes alltfler plakat inför det kommande valet, och kandidater för lokala val cyklade runt och delade ut flyers. Det var intressant att se stilen på valaffischerna – många påminde starkt om det svenska 70-talet i formspråk, men också budskap. Budskap liknande Krossa kapitalet i stora bokstäver mot röd bakgrund var flitigt förekommande, precis som handtecknade regnbågsfärgade plakat.

Det ska sägas att mitt urval haltar en aning eftersom jag tillbringade mest tid i Kreuzberg och Neukölln, de två angränsande stadsdelar som kanske har det mest intressanta utelivet, och som tillhör de mest alternativa i Europas mest alternativa huvudstad. I det sammanhanget är Neukölln en stigande stjärna, och vissa har börjat tala om begreppet Kreuzkölln, gränsområdet mellan stadsdelarna, som det hetaste just nu.

Berlin har funnit sin egen unika stil när det gäller barer. Visst, här finns alla typer, inklusive designade lounger, irländska fotbollspubar och exklusiva ställen med knarriga fåtöljer och cigarrum. Men Berlins eget bidrag till den internationella barbuketten är den trendiga kneipen. En vanlig tysk kneipe ligger oftast på en hörna och har ett dunkelt inre fyllt med rundmagade herrar som umgås över en öl, bakgrundsbelysta av blinkande spelautomater och ackompanjerade av tysk schlager eller den i landet allestädes närvarande 80-talsmusiken.

Den trendiga kneipen är något annat. Den är förvisso också oftast dunkel, men här är inredningen genomtänkt, om än luggsliten. Råa tegelväggar sällskapar med medaljongtapeter och en lustiger samling udda secondhand-möbler bär upp det betydligt yngre klientelet (och dess ölflaskor och vinglas). Det är inte ovanligt med en DJ som vänder plattor, och musikvalet är skiftande men alltid medvetet. I veckan hörde jag till exempel allt från jazzdrottningen Nina Simone till elektrogruppen Ratatat från Brooklyn, New York. Dessutom har dessa barer oftast ett skruvat namn.

Vill du prova själv? Här är ett litet smakprov på barer jag tycker om:

Fuchs & Elster, Weserstrasse 207

Fatimas Hand, Grimmstrasse 23

Mama Bar, Hobrechtstrasse 61

Kohlenquelle, Kopenhagener Strasse 16

Zu Mir oder zu Dir, Lychener Strasse 15

Lass uns freunde bleiben, Choriner Strasse 1

Wohnzimmer, Lettestrasse 6

Annonser