Jag sitter på Harleys bar i buffertzonen i Nicosia. På andra sidan ser jag den venetianska muren och husen i gamla stan på den turkcypriotiska sidan av världens enda delade huvudstad. Intill mig sitter folk och äter i trädgården på en av de trendigaste restauranterna i staden. Det är lagom varmt och i bakgrunden hörs behaglig musik och ovanför syns stjärnorna. Är det för varmt står fläktar i buskarna för svalka.

Jag har ingen aning om hur ägaren fått tillstånd att öppna detta ställe på FN-kontrollerat område som man måste passera den grekcypriotiska eller turkcypriotiska checkpointen för att nå. Men det är samtidigt så lagom exklusivt och rätt placerat att det valts för politiska måltider med grek- och turkcyprioter.

I Nicosia höjer ingen ögonbrynen. Här öppnas ständigt nya trendiga ställen med genomtänkta interiörer och de kräsna nicosiaborna som aldrig är trogna flyttar dit. Cyperns huvudstad har inte den minsta likhet med öns turistorter på gott och ont. Det är inte ovanligt att ett glas öl eller vin kostar över 60 kronor. Den senaste utebaren med gardiner som hindrar insyn från gatan har stora golvlampor och många soffor, knappast möjligt i regniga Sverige.

Samtidigt serverar Nicosias populära caféer bland det dyraste kaffe som finns i världen. Utanför står ungdomarnas dyra bilar som de fick av sina föräldrar när de tog körkort. Det märks inte mycket av den ekonomiska krisen fastän arbetslösheten ökar.

Men det går att äta och dricka billigt också. På sommaren är det populärt att gå och äta kleftiko, getkött stekt i stora ugnar, på klefitkoställen med plaststolar under ett enkelt tak. Hela familjer i flera generationer tar plats runt borden och njuter av maten som inte är dyrare än en hamburgare. Det är gott och sommarskönt.

.Eva Boss

Annonser