Organisationen Free Gazas åttonde försök att bryta blockaden mot Israel misdslyckades. Deras båt stoppades av den israeliska flottan en bit utanför kusten till Gazaremsan och bogserades till den israeliska hamnstaden Ashdod, där de ombordvarande fängslades anklagade för att olagligt ha tagit sig in i Israel.

_ De har kidnapapt dem och tagit vår båt, sade Greta Berlin, som är initiativtagare till organisationen Free Gaza på en presskonferens i Nicosia.

Free Gazaorganisationen hävdar att de inte gjort något olagligt. Båten har gått från Larnaka på Cypern på internationellt vatten tills de nådde den 20 sjömil breda zon som Osloavtalet gav palestinierna för fiske och ekonomisk utveckling, när det undertecknades av Yitzak Rabin och Yassir Arafat 1993. Zonen är internationellt erkänd.

Det är osäkert vad som nu kommer att hända de 19 ombordvarande, bland dem den irländska nobelpristagaren Mairead Maguire och den danske soligaritetsarbetaren Adam Qvist, som sitter fängslade. Två deltagare med israeliska pass har släppts. Organisationen har fått uppgift om att de kommer att deporteras till sina hemländer, inte till Cypern. Deras telefoner, datorer och kamerautrustning tillhörande två journalister från Al Jazira har beslagtagits av de israeliska myndigheterna.

Israel säger att tre ton medicin och leksaker som fanns ombord ska överlämnas till Gazaborna. Däremot stoppas de lådor med verktyg som skulle skänkas till palestinska familjer för att hjälpa dem med återuppbyggnaden av hus som förstördes under kriget i vintras. Israel tillåter inte att byggnadsmaterial förs in på Gazaremsan.

Free Gaza lyckades bryta blockaden fem gånger förra året då de förde medicin och hjälparbetare till Gazaremsan. De lyckades också föra ut studenter som fått stipendier utomlands vilka nekats utresa av Israel. En skadad palestinsk pojke som förlorat hela ena benet följde också med i hopp om att han skulle kunna få medicinsk hjälp och en protes.

_ Vi kommer att försöka igen. Vi letar efter en annan båt, en lastbåt och en annan passagerarbåt, säger Greta Berlin.

Eva Boss

Annonser