Italiens premiärminister Silvio Berlusconi ska skiljas. Tillhör det privatlivet tror ni? Inte i Italien. Inte om det handlar om just Berlusconi, för då blir allt politiskt. Och han har till och med kallat det hela en komplott från oppositionen.

Hustrun Veronica Lario hade kommenterat till en dagstidning att hon tyckte det var dålig stil av hennes man att välja att kandidera vackra teveansikten till EU-valet. Hon talade till och med om att alla följer kejsaren och hans infall utan att protestera. Det hela väckte stor uppmärksamhet, för hon lever långt från strålkastarna, deltar aldrig i offentliga sammanhang och ger aldrig intervjuer.

Berlusconi drog tillbaka dessa kandidaturer efter kritiken, men då kom det fram att han gett ett dyrbart halsband till en 18-åring i Neapel, som kallar honom ”papi” och säger att hon ofta åker och hälsar på honom eftersom han har så mycket att göra att han inte hinner komma till henne. Veronica Lario kontrade med att säga att hon var överraskad eftersom Berlusconi aldrig tagit sig tid att komma till sina egna barns 18-årsfester ”trots att han varit inbjuden”.

Har Berlusconi en 18-årig älskarinna? Antagligen inte. Men hans hustru, och många andra med henne, blev förvånade och arga över att i princip ingen i Italien blir indignerad över primärministerns beteende. Som kejsarens undersåtar böjer de sig för hans ofta bisarra handlingar, och det underliga blir normalt.

Berlusconi har byggt mycket av sin image på bilden av en familjefader, som älskar sin hustru och sina barn över allt annat och gör allt för att skydda dem. Nu rasar detta ihop. Är kejsaren naken framför undersåtarna då? Nej knappast, det är han och hans konsulenter för smarta för, men visst kommer denna skilsmässa att få politiska konsekvenser. Vilka återstår att se. Till exempel i EU-valet som stundar, där Berlusconi ville bli den mest röstade politikern någonsin.

Annonser