Den 47-årige tidningsförsäljaren Ian Tomlinson som omkom i samband med G20-demonstrationerna i London dog inte som först uppgivits av en hjärtattack, utan av en bukblödning. Även om orsaken till blödningen inte är fastställd så innebär resultatet från den andra obduktionen en dramatisk vändning. Den polisman som filmades av en finansman när han knuffade Tomlinson och slog mot hans knäveck med sin betong så att han föll i marken, förhördes på fredagen misstänkt för dråp.
Polisens insats i samband med demonstrationerna har utsatts för omfattande kritik. Myndighetens oberoende kommission för klagomål har översköljts av vittnesmål om oprovocerat övervåld. Hela strategin kommer nu att granskas. I händelsernas centrum står polisens specialiststyrka TSG som används vid allvarliga störningar av den allmänna ordningen. Där ingår även den polisman som i går förhördes om Tomlinsons död.

London, Bank of England, 01-04-2009

G20-demonstrationen den 1 april var en mycket märklig mediehändelse. Tusentals kameror var i omlopp och dokumenterade allt som rörde sig. Utöver oss flera hundra journalister fanns mängder med hobbyfotografer på plats som filmade och twittrade i kapp.  Inte konstigt att de fåtal våldsamma aktivister som lyckade ta sig fram till Royal bank of Scotland toppade nyhetssändningarna.

Intrycket var att det fanns nästan lika mycket poliser och press på plats som, i huvudsak mycket välartade, demonstranter. Efteråt diskuterade jag och en bekant som jobbar i ett kamerateam för en av de större kanalerna vår egen roll i händelseutvecklingen. Han beskrev det som att kameramännen nästan kunde styra utbrotten av våld och sätta igång körer av skanderande ungdomar. Så fort fokus flyttade så tystnade de halvhjärtade protesterna.

dsc_01662

Både han och jag konstaterade samtidigt att polisen också verkade angelägna om att skapa lite action för tv-tittarna. Vi var både instängda på gatorna utanför Bank of England och tilläts inte lämna området trots att vi hade presslegitimationer. Det samma gällde också det stora flertalet demonstranter och redan innan rutorna krossades på RBS märktes frustrationen. Vid några av avspärrningarna uppstod stora folkansamlingar – en perfekt mylla för de aktivister som bestämt sig för att själva ta till våld.

dsc_00892

Efter demonstrationerna har allt mer av dokumentationen nått allmänheten. Däremot  lyser videofilmerna från de automatiska övervakningskamerorna med sin frånvaro. Storbritannien är världens mest videoövervakade land. Men på just den plats där Ian Tomlinson slogs till marken rådde enligt polisen medieskugga. Ironiskt kan man tycka. Och inte helt trovärdigt att scenen i centrala London inte skulle fastnat på någon av landets drygt fyra miljoner CCTV-kameror.

dsc_00632

Den digitala revolutionen tycks ha tagit polisen på sängen. Plötsligt är var och varannan person utrustad med en multimediemaskin och direktlänk till nätet. Tidigare var det polisen som filmade upprorsmakarna, nu står de själva i centrum. ”Gruppen i uniform är kanske den mest våldsamma” löd rubriken för en analys i the Times. I december dömdes åtta grekiska poliser efter att ha filmat när de misshandlade en cypriotisk student. På Västbanken har en männsikorättsorganisation delat ut hundra videokameror till palestinierna för att de ska kunna dokumentera övegrepp från judiska bosättare. Och från en lägenhet i London sprider den burmesiske bloggaren Ko-Htike liknande material om militärjuntans framfart.

Den här utvecklingen är såklart inte helt populär i alla läger. På samma sätt som skivindustrin försöker stoppa tekniken för fildelning kommer nu nya lagar för att begränsa allmänhetens rätt att dokumentera polisens agerande. I februari beslutade den brittiska regeringen om nya riktlinjer som ska göra det möjligt att begränsa rätten att dokumentera polisens agerande om material kan misstänkas användas för terrorism. Ska bli spännande att se var det leder.

I förra veckan greps förresten 114 miljöaktivister i en av polisen största arresteringsräder någonsin. De hade planerat att ta sig in på kolkraftverket Ratcliffe-on-Soar och kedja fast sig. Innan det hann ske så stormade polisen den skola där de befann sig. Inledningsvis beskrevs händelsen som ett framgångsrikt försök att stävja terrorism. Tyvärr verkar inga kameror ha rullat.

Annonser