Beskrivningen av de  pågående gängkrigen i Köpenhamn är omtvistad. Den rent materiella grunden sägs handla om vem som kontrollerar gatuhandeln med hasch. Gamla territoriegränser har luckrats upp sedan ordningsmakten har lyckats dämpa, om än inte stoppa, den tidigare ogenerade försäljningen i ”fristaden” Christiania.

Men det är inte riktigt allt. Därtill kommer de slitna – men givetvis också sanna – klichéerna om en våldsspiral, om perverterade hedersbegrepp, och om en rena byteshandel. Ni sköt en av våra, nu skjuter vi en av era. Sådär har de hållit på i ett drygt halvår nu. Det är inga som helst svårigheter att hålla sig för skratt, särskilt inte för de omkring 55 000 invånarna i stadsdelen Nørrebro som allt mer kommit att likna en skjutbana.

Vem som ”leder” och vem som kommer att segra är oklart. Men i propagandakriget finns det en solklar segrare.Vinnare är Hells Angels och underhuggarna AK81 (”Altid Klar Hells Angels”) helvetesänglarnas ungdomsavdelning, eller hur man nu skall beskriva den tjänstvilliga skaran av aspiranter som står för den huvudsakliga våldsutövningen från den kanten.

HA har en hemsida.  #mce_temp_url# Bara en så’n sak. Där lägger man ut pressmeddelanden och offentliggör kommentarer i en gästbok. HA har dessutom den medievana talesmannen Jørn ”Jønke” Nielsen. Han sitter i tv-soffor och uttalar sig kärvt, kärnfullt och välformulerat.
De andra, ”invandrargängen” har varken hemsida, talesmän, eller respektingivande namn. När någon från till exempel ”Blågårdsgadebanden” uttalar sig i medierna är det på pixlade bilder. Från teveskärmen kommer ett textat mummel någonstans inne ifrån en uppdragen svart huva.
Ingen tvekan där om vem som är vinnare och vem som är förlorare i mediekriget.
Ingen större tvekan heller om att invandrarungar som grips med vapen på sig, men som inte har danskt pass skall skickas ut ur landet. För gott.
AK81-ungdomar som grips med vapen däremot kan ju inte gärna skickas nå’n annanstans. De hör ju hemma här.
Så kuggar utgången av mediekriget in i de verkliga och blodiga konflikterna.
De pågående gängkonflikterna i Köpenhamn handlar inte om raskrig. Ännu.

Annonser