Måndagen den 23:e februari visade SVT Dokumentär en amerikansk film om den brasilianska världsmetropolen São Paulo med titeln «Manda Bala – På liv och död i São Paulo». SVT presenterade dokumentären som en film «om livet i en av världens mest våldsamma och korrupta städer».

Kidnappare klipper av öronen på sina offer, överklassen bepansra sina bilar för att inte bli rånade och plastikkirurger lappar ihop skadade kidnappningsoffer. Korrupta politiker odlar grodor för att tvätta pengar och affärsmän överväger att operera in datachips under huden för att kunna bli lokaliserade om de blir kidnappade.

São Paulo framställs som en av världens mest våldsamma städer.

Tittarna blir skrämda av vad de ser.

Sanningen är en annan.

De senaste tio åren har mordstatistiken i São Paulo sjunkit med 66 procent. Brasiliens största stad, med tjugo miljoner invånare, är i dag en av de säkraste metropolerna i Sydamerika. Mordstatistiken per 100 000 invånare ligger på 10,7.

Världsgenomsnittet ligger på 8,8.

I övriga Brasilien är genomsnittet 32.

I Washington DC ligger statistiken på 35.

Den stora nyheten är egentligen hur säker södra halvklotets största och rikaste stad blivit. Förra året skedde sextio kidnappningar i delstaten São Paulo med 41 miljoner invånare. Översätter man det till svenska förhållande innebär det tretton kidnappningar om året. Det hade knappast gjort Sverige till ett av världens mest våldsamma länder. I stället för att uppmärksamma denna utveckling visar SVT en film som baseras på tioårigt gammalt material och presenterar den som om den vore en aktuell dokumentär.

Jag är bosatt i Rio de Janeiro sedan sex år tillbaka och arbetar som stringer åt Sydsvenskan, GP och danska Politiken i Latinamerika. En ambition i mitt arbete är att bekämpa de fördomar som sprids om en av världens minst bevakade kontinenter. Varje vecka får jag mejl av svenska resenärer på väg hit som ängsligt undrar «är det inte farligt?» Att SVT:s dokumentärredaktion inte faktagranskade dokumentären innan den sändes och upptäckte att filmen baserades på gammalt material leder nu till att den frågan kommer att ställas om och om igen. Det gör att mitt arbete försvåras. Jag måste börja om från början och berätta vilken underbar och modern stad São Paulo är.

Medan New York Times hyllar São Paulo och Lonely Planet listar den som en av årets «Top Ten Cities» presenterar SVT världsmetropolen som «en av världens mest våldsamma och korrupta städer». Det är inte bara okunnigt. Det är fördomsfullt. Jag förväntar mig en förklaring från SVT.

Annonser