Hur smart är mänskligheten egentligen? Inte särskilt om man får tro den 90-årige forskaren James Lovelock som jag träffade för några veckor sedan. I slutet av februari kom hans senaste bok ”The Vanishing Face of Gaia” där han förutspår massdöd det kommande seklet till följd av växthuseffekten. Allt tal om ”hållbar utveckling” är självbedrägeri och ett bevis på bristande sjukdomsinsikt menar Lovelock. Nu är det hållbar reträtt som gäller. Valla in lågt liggande odlingsmark. Det ger extra tid när vattnet stiger. Lägg genast ner den idiotiska satsningen på vindkraft – den bidrar indirekt till utsläppen av koldioxid eftersom den måste backas upp med annan energi – ofta kol.

James Lovelock hemma i Combe Mill.

James Lovelock hemma i Combe Mill.

Rikta i stället blickarna mot kärnkraftslandet Frankrike. Kärnkraften är inte alls farlig om man jämför med hotet från de ökande utsläppen av koldioxid. Om inte de upphör kommer inte bara människor dö utan också själva planeten. Kärnkraft är den enda energiform som kan byggas ut i stor skala den närmaste kritiska femårsperioden. Sol och vattenkraft – framför allt vågenergi – är också smarta energikällor. Dock inte tillräckligt utvecklade och otillgängliga för vissa länder.

Visst finns det lösningar menar Lovelock. Det går till exempel att förvandla koldioxid till kol. Att så kommer ske är dock osannolikt enligt den här excentriske forskaren. Metoden omsätter alldeles för lite pengar för att vara attraktiv för politiker och näringsliv.

I stället kommer vi att sätta upp vindsnurror på våra hem och tänka enskilt. Det är förståeligt men irrationellt menar Lovlock och jämför med sin pappa som byggde ett eget skyddsrum i trädgården när andra världskriget närmade sig. Inte stoppade det tyskarna.

James Lovelock ser den stundande klimatkatastrofen som en naturlig urvalsprocess. De starkaste och smartaste kommer att flytta till säkerhet i tid. Resten går under. Det är därför han är optimist när det gäller människorasens framtid -trots vår nuvarande dumhet. I framtiden kommer människan kanske bli så smart att hon förmår att leva i harmoni med naturen. Då kan jorden bli galaxens första intelligenta planet.

PS. Läs gärna intervjun i Fokus.

Annonser