Eluana råkade ut för en olycka för 17 år sedan och ha sedan dess levt i en vegetativ koma. Hon andas själv, men måste sondmatas. Hennes pappa har de senaste 12 åren kämpat för att hon ska sluta matas och dö. Förra året vann han i Högsta Domstolen och i fredags började nedtrappningen av matningen.

Berlusconi och hans regering var snabba med att ingripa. Redan på fredag förmiddag röstade de igenom ett dekret, som i praktiken skulle göra avtrappningen för Eluana olaglig. Men Italiens president Napolitano vägrade att skriva under dekretet, och nu måste regeringen snabbt hitta ett annat sätt för att stoppaatt domstolsbeslutet blir verkställt.

Berlusconi vill ha en ny lag klar redan innan slutet av veckan. Den lagen ska förbjuda all form av stopp för kurer, innan det kommit en ny lag om behandling av patienter som är obotligt sjuka. Under tiden fortsätter nedtrappningen av matningen för Eluana, och halva Italien håller tummarna för att hon ska få sluta sitt liv innan regeringen hinner stoppa läkarna, precis som hon själv flera gånger uttryckligen sagt innan olyckan.

– Om något händer mig som gör att jag blir ett stycke kött som bara ligger, se då till att jag får dö, för det är inte att leva, har flera vittnet berättat i domstolen att Eluana sagt till dem sedan en gemensam vän hamnat i samma tillstånd.

Pappan har ägnat sitt liv åt detta, och lever nu sitt personliga drama med katolska protester utanför kliniken dit dottern flyttas för att kanske få dö i frid. Rätt eller fel är svårt att ha ett svar på, det enda många av oss känner är att vi måste respektera en så hårt drabbad familjs oerhörda sorg och en dom från högsta instans. Om livet är värt att leva eller inte i ett sådant tillstånd kan ingen av oss veta, den enda säkerheten vi har är att hon själv inte trodde det och inte ville leva sitt liv så.

Men för Berlusconi och flera i hans regering är detta inte viktigt. Det är viktigare att lyssna på Vatikanens protester och att inte tappa katolska väljare i sommarens lokala val. Sådant är livet, och döden, när politiken blandar sig i.

Annonser