Närmare 350.000 italienska familjer har fått svårbetalda skulder på grund av sjukvårdskostnader. Närmare en miljon familjer anser att deras sjukdom gjort det svårt för dem att överleva, även om de inte skuldsatt sig.

Detta är bara en av alla ekonomiska problem som de italienska familjerna brottas med. Alltfler tvingas lämna sina hem eftersom de inte klarar av att betala huslån eller andra skulder. Den som inte har en familj som håller honom eller henne om ryggen kan ligga riktigt illa till.

– Vet du vad som är skillnaden på dig och mig och all uteliggare du ser omkring dig? Inte utbildning, inte tidigare rikedom, inte kulturella försprång. Helt enkelt att du och jag har någon som låter oss bo hos sig eller har pengar att skjuta till om vi hamnar i tillfälliga svårigheter, förklarade en som jobbar med uteliggare för mig en gång.

I Italien kan det räcka med en längre tids sjukdom för att hamna på bar backe. Eller en skilsmässa. Någon blir friställd och kan inte betala hyran på den magra ersättningen från staten (cirka 7.000 kronor per månad). En annan blir vräkt från sin bostad eftersom ägaren vill ha den själv, och hittar inget boendealternativ som passar plånboken.

Var hamnar alla dessa människor? De familjer som har tur kan få ett rum tillsammans på ett bostadshotell. De andra tvingas dela på sig och bo på skilda ställen. Några hamnar under broarna eller i någon gammal husvagn, utan vatten och el.

Detta är inte så ovanligt som man kan tro i en av världens åtta rikaste länder. Frågan tas sällan eller aldrig upp av media, och gemene man pratar aldrig om det, även om ingen av oss kan undvika att se dem på stationerna, på parkbänkarna och under broarna. De som förlorat sina hem, eller som aldrig haft ett, blir alltså inte bara hemlösa utan även osynliga för alla  som skulle kunna hjälpa dem att förändra deras situation.

Annonser