Det har börjat dyka upp vitmålade cyklar lite överallt. De står fastlåsta intill platser där en cyklist förlorat livet.

I början lägger man knappt märke till dem. Men det är just den diskreta utformningen som gör att cyklarna bryter igenom stadsbruset. Ilsket pockar de på de förbipasserandes uppmärksamhet. När jag såg den första hojen i en korsning här i Hackney trodde jag först att det rörde sig om en konstinstallation.

Med bockstyre, slakande kedja och en skylt, “Smudge till minne”, var det inte lätt att veta. Rörde det sig i om ett av de minnesmärken som är så vanliga i Storbritannien på platser där det skett en olycka? Inte konstigt kanske att cyklarna jämförts med gatukonstnären Banksys politiska grafitti och rörelsen bakom Reclaim the Streets, som genom civil olydnad gör anspråk på det offentliga rummet. img_46581

Efter lite efterforskning visar det sig att cyklarna satts ut av aktivister runt om i världen som tröttnat  på att bilisterna nästan alltid kommer före övriga trafikanter. Sedan den första cykeln placerades ut i amerikanska Missouri 2003 har spökcyklarna dykt upp i mer än femtio städer världen över. Mer här.

Annonser