Det finns mycket icke i Italien. Det är inte lätt att hålla reda på allihopa. En del är ju bara oskrivna regler, som vi utlänningar ibland kan strunta i. Som en schweizare sa till mig en gång: ”Vi är så konstiga bara för att vi inte kommer härifrån, att vi kan känna oss fria att göra det vi vill, vi blir inte konstigare för det”.

Men det finns ju lagar också. En massa. Hör här till exempel.

På  flera ställen i Italien är det förbjudet att dricka ur glasflaska. Man riskerar böter på  5.000 kronor, så det kan alltså bli livets dyraste läsk.

I Viareggio är det bäst att lämna skateboarden hemma. Även det kan kosta närmare 5.000 kronor. Där får man inte heller sätta fötterna på barkbänkarna, det kan kosta lika mycket i böter.

På Capri får man inte ha träskor och inte äta lunch på stranden eller på gatorna. Inte heller får männen gå runt md bar överkropp, och den regeln gäller på många stälen. Bryta mot den kan kosta över 10.000 kronor, så det lönar sig att köpa en billig tshirt.

Den som lämnar badlakanen på stranden kan få betala närmare 11.000 kronor för det, och lika mycket kostar det om man dyker där det inte uttryckligen står att man får det. Spela boll eller beachboll på stranden kan kosta närmare 35.000 kronor.

Får du lust att betala för en härlg massage på stranden? Förutom kostnaden för massösen kan det kosta dig 110.000 kronor i böter.

Det finns andra lagar och förordningar, så det gäller att ta väl reda på vad som gäller om man tänker sig en semester i Italien. Annars kan den kosta som en lyxkryssning jorden runt.

Annonser