För en gångs skull har även britterna fått en någorlunda vit jul. När jag kom tillbaka till London efter juluppehållet möttes jag förvånande nog av saltade gator och vattenpölar som var frysta även under dagtid. Precis som i Sverige har tidningarna upplyst om risken med att gå ut på sjöar utan rätt utrustning.

Enligt experterna på SMHI:s motsvarighet så är köldknäppen den kallaste sedan 1996. Tyvärr meddelar samma källor att julhelgernas minusgrader bara är ett undantag. Av de tio varmaste åren som uppmätts har de senaste infallit under den senaste tolvårsperioden. Våren i södra England infaller nu tre veckor tidigare än den gjorde för fyrtio år sedan.

För regeringen innebär det såklart nya utmaningar. Hittills har man haft ett sjå med att hjälpa fattiga medborgare att klara uppvärmningen. Nu planeras ett nytt stöd som ska hjälpa samma grupp att kyla ned sina hus under kommande värmeböljor.

Samtidigt pågår föreberedelserna inför klimatmötet i Köpenhamn i december där Storbritannien hoppas spela en viktig roll. Men ambitionen risker att undergrävas redan nu i januari då två kontroversiella frågor avgörs.

Först väntas besked om Heathrows framtid. Mycket tyder på att det blir en utbyggnad. Sedan kommer nästa tunga avgörande, ett eventuellt klartecken för en ny generation kolkraftverk. Om regeringen väljer den linjen så minskar den moraliska tyngden när det blir dags att förhandla med Indien och Kina om minskade utsläpp.

Annonser