Kanske är det inte alls sant, men det sägs att Maurice de Vlaminck blev målare mest av en slump.

Vlaminck var en sådan som inte riktigt visste vad han skulle ta sig för i livet. Han var ganska duktig på att spela fiol och som cyklist vann han flera tävlingar. Men det mesta han gjorde, gjorde han ganska halvhjärtat.

En dag när Vlaminck, som vanligt, inte riktigt visste vad han skulle ta sig för, bestämde han sig till sist för att ta tåget från stationen Saint-Lazare ut till Saint-Germain-en-Laye, där han hade några bekanta.

Just denna dag hände det sig att tåget råkade spåra ur i höjd med Le Pecq. Eftersom tågen på den tiden inte gick särskilt fort, var det ingen allvarligare olycka som inträffade. För passagerarna blev enda konsekvensen att de fick avsluta resan till fots.

Vlaminck kom då att slå följe med en man som bar på ett staffli och en målarväska. Det var konstnären André Derain, som hade tänkt ägna dagen åt att måla nere vid floden Seine.

Eftersom Vlaminck ändå inte hade något viktigt ärende att uträtta, beslutade han sig för att göra Derain sällskap. Så kom det sig att även Vlaminck blev målare.

Helt nyligen ägnades Vlaminck en stor utställning här i Paris. Överallt på stan hade man satt upp affischer, som gjorde reklam för utställningen. Men de satt där alltså mest av en slump…

Annonser