Det sägs ju ofta att USA är stämningarnas förlovade land, kanske är det sant, men i så fall tror jag att Tyskland är god tvåa. För att vara god tysk bör man hålla sig med en advokat.

I vintras blev min sambo stämd av Deutsche Telekom (tyska Telia). Det hela började när han råkade tala om även sitt eget namn i samband med att han reserverade ett telefonabonnemang åt mig. Deutsche Telekom upprättade snabbt inte bara ett utan två konton: ett åt mig, vars räkningar jag betalade, och ett åt min sambo. Hans abonnemang saknade i och för sig både telefonlinje och nummer, men han skulle i alla fall krävas på abbonemangsavgift och internet varje månad.

Räkningarna för spökabbonemanget skickades till en epostadress som Telekom hade lagt upp åt honom och som min sambo inte ens visste om. De räkningarna betalades förstås aldrig. Plötsligt fick min sambo ett brev: hot om stämning och krav på extraavgifter från Telekoms advokat.

I Sverige hade det räckt med ett samtal till kundtjänst, eller på sin höjd ett besök i Teliabutiken för att få problemen ur världen. Här fick min sambo till slut anlita en egen advokat, för 50 euro, för att få Telekom att häva sina krav.

Nu har det blivit min tur.

I maj ringde jag till Ryanairs kundtjänst för att fråga något om en resa jag skulle göra. Det var ett betalsamtal och kostade 1,82 euro. Summan drogs från min telefonräkning tio dagar senare.

När jag i augusti kom tillbaka från min Sverigesemester hade jag inom hunnit få både påminnelsebrev och räkning på inkassokostnader från en advokatfirma i Düsseldorf, totalt 17,34 euro. De påstod att jag aldrig hade betalat för samtalet.

Advokatfirmans slogan hittade jag på hemsidan: Einfach schneller klagen (ungefär: stäm snabbare, helt enkelt). Jo jag tackar jag. Mellan deras första påminnelse och inkassokraven var det bara två veckor. Jag tvivlar på att det var en slump att båda kom under augusti, som är semestermånaden här i Tyskland.

Efter en viss ilska insåg jag att det bästa var att ändå betala. Skulle jag gå till en advokat skulle jag slippa räkningen, men å andra sidan behöva betala advokatarvode. Jag överförde morrandes pengarna.

Tre dagar senare låg ett nytt brev från advokatbyrån, skickat innan de hade märkt min betalning. De hade nu höjt sina krav till nästan 40 euro. För ett betalsamtal på 1,82 euro. Som jag redan betalat.

Eftersom jag redan betalat det första kravet, tänkte jag att de skulle vara nöjda, och struntade därför i att betala.

Nu har jag fått ett nytt krav. De noterar min tidigare betalning, men vill dessutom ha 18,75 i advokatkostnader och 3,75 i något slags tillägg. Sambon tycker att det är dags att gå till advokat och försöka stämma tillbaka de pengar jag redan har betalat.

Ach ach ach, frågan är om jag inte borde skola om mig i stället. Till advokat. Det verkar finnas hur mycket pengar som helst att tjäna. Eller kanske bättre ändå, börja skicka runt småräkningar som folk kan betala bara för att de vill slippa anlita en advokat. Kanske tusen räkningar à 4 euro varje månad. Det vore nåt det.

av Sara i Tyskland

Annonser